501 GÖRA SKÄRMDUMP TA SKÄRMBILD

© Bengt Agert  uppdaterad 170403

Att ta en bild av vad som visas på skärmen är  enkelt i en platta

Vad ska man använda det till ?

Några exempel

-Om det kommer får upp ett meddelande på plattan man undrar över – ta en skärmbild och ”dela” bilden med epost till någon och fråga!

-Man surfar och hittar ett bra recept man vill spara och skriva ut eller dela med nån annan

-Man löper något på internet och websidan bekräftar köp- spara bilden med all information kan vara bra  att spara- (oftast får man en mailbekräftemse dock)

iPad

Tryck på Hemknappen och Startknappen samtidigt så tas en bild och sparas sk skärmdump. Man hittar bilden sen i appen bilder och kan dela bilden tex med epost eller spara bilden på ett annat ställe.

Tips om du trycker så att trycket på startknappen kommer strax före trycket avstängning   ( handlar om mindre än 1/10 sek)  brukar det funka utan att plattan går i viloläge som kan hända ibland om man försöker trycka exakt samtidigt och man är  sen med startknappen.

Det finns appar för att spela in bildskärmen på video När man sedan hoppar runt mellan appar och fönster spelas en video in.I ipad måste man föra över inspelningen till en dator via Airplaydubblering för att spela av skärmen, I datorn behövs ett program som heter Air server universal..

Androidplattor

Tryck på startknappen då dyker ett fönster upp Där kan man välja  Ta skärmbild eller Spela in skärm

Tryck på Ta skärmbild så tas en bild av skärmen som den såg ut innan detta fönster öppnades. Bilden kan ses i en bildapp och delas  eller sparas på annat ställe.

Trycker man på Spela in skärm öppnas ett litet hjälpfönster   där inspelningen av skärmen kan startas-När man sedan hoppar runt mellan appar och fönster spelas en video in.Videon stoppas med en knapp som syns hela tiden. Videon hittas sen i en bildapp och kan delas eller sparas på annat ställe.

Spela in på skärm är användbart om man vill visa någon något man gör med en app hur man klickar och letar ikoner- en liten video skapas som man kan dela i ett mail