101- Startövning

© Bengt Agert uppdaterad 181006

STARTÖVNING

STARTÖVNING  för Plattcirkel Grund

Besvara först alla frågor titta först därefter på kommentarerna och dra dina egna slutsatser! Vet du inte hoppa vidare till nästa punkt!

1 Finns appar som ligger i standby på plattan just nu ?

      Hur många?

      Vet du hur man ”stänger ” appar som är i väntläge?

2 Hur stänger du normalt av plattan ?

      är då plattan i väntläge eller helt avstängd?

3 Hur många appar finns på startskärmen som du nästan aldrig använder ?

      kan du flytta appar på skärmen eller till annan skärmsida?

      kan du avinstallera en app ?

      hur gör du när du kör fast i en app?

4 Starta den app som du använder för att gå ut på internet tex för att Googla.

     Hur många flikar med olika websidor syns i den webläsaren?

     Var finns historiken över websidor du tidigare besökt?

Läs inte kommentarerna förrän du försökt besvara alla frågorna !

 

KOMMENTARER

1 Man ser alla appar i standby genom två knapptryck på ”hemknappen” på iPad och via en ikon till nere till höger på en androidplatta. Hemknapp kallas den stora knappen i mitten längst ned på ”paddan”

Finns det massvis med appar i standby då har du inte full kontroll av plattan– rensa plattan regelbundet från standbyappar helst varje gång den används från alla appar som ligger standby!

I iPad drar man med fingret uppåt på varje app i standbyskärmen för att ta bort appen från standbyläget. I Androidplatta gör man lika men det finns också en ikon att peka på då försvinner alla appar i standbyläge samtidigt.

Tex Om man övar på en app  blir den kvar i standby när du stänger plattan i det läge du lämnade den .Nästa gång du kommer ser det lika ut om när du kanske fastnade på något.

 Även om plattan stängts av helt och startas om ligger appen kvar i standbyläge, Även om du startar appen från startsidan kommer appen oftast upp i det läge den var i senast om den ligger  standby.

Den vanligaste frågan på en webcirkel är ” Vad gör jag nu” när man kört fast i en app Svaret är: leta efter ikoner text och peka på eller känn på kanterna av skärmen om något dyker upp klicka på det du tror passar för det du vill göra och se vad som händer– så gör treåringen av nyfikenhet när hon leker ( lär sig) med plattan

Annars gå till standbysidan och stäng appen Starta sen om appen och börja om!

2 Om man trycker lätt på avstängningsknappen går hela plattan i standbyläge Om man håller inne knappen en stund och och följer ev instruktion på skärmen stängs plattan av helt. Med vissa fodral och iPad räcker det med att ”stänga locket” på fodralet för standbyläge . Standbyläge innebär viss strömförbrukning.

Stäng av plattan ordentligt vid dagens slut så varar batteriet längre både i livslängd och tid att arbeta med plattan mellan laddningarna.

Ett lihtiumbatteri får längst livslängd om man laddar först när det behövs säg 10-20% kvar och slutar ladda när batteriet är fullt, Inte bra för livslängden av batteriet att ha plattan ansluten hela tiden till laddaren eller att plattan ansluten för laddning när batteriet är 100% laddat. Ett batteri kan laddas X antal gånger sen tappar det sakta kapaciteten -möjlig användningstid mellan varje laddning minskar.

3 Appar som används mest ska man ha på startsidan och appar som aldrig används på andra sidor eller överväg att avinstallera om det går. Om man använder många appar är det lämpligt att samla dem i mappar i olika kategorier typ tidningar ,TV, kartor, spel etc Man kan ha 50-100 appar på startsidan med appar i mappar och mest använda friliggande.

Flytta appar gör man genom att peka på appen tills den börjar darra och dra sen appen med fingret till ett nytt ställe på skärmen. Vill man flytta appen till en annan sida drar man appen   längst ned på listen med appar och släpper -byter sen sida genom att dra med fingret åt höger och dra upp appen där. Finns inte plats för fler appar längst ned får man bereda plats genom att dra upp app. Man kan också flytta appar ”över kanten” till ny sida genom att hålla dem vid kanten en stund då byte sida sen släpper man appen på en ny sida

SE VIDEO flytta appar  installera appar

Avinstallera appar gör man genom att hålla  en finger still på appen tills alla appar börjar darra. Sen pekar man på krysset i appen så avinstalleras den från plattan , Vissa appar i iPad kan inte avinstalleras.Var försiktig med avinstallation av app om du sen vill ha den igen. I appen appstore kan du se vilka appar du har eller har haft på plattan

Du kan också notera  ner namnet på appen. Namnet hittar du via kugghjulsikonen under inställningar   till vänster där syns alla appar som finns på plattan.

Installera appar gör man via Appstore då måste man leta upp app man vill ha Enklast är att söka med  text via förstoringsglaset längst ned till höger.

Lägga appar i mappar dra app ”upp på” en annan app och släpp namna sen mappen  tex Bilder TV  Tidningar etc. Ta bort mapp öppna mapp och dra ur apparna en och en till tom plats på skärmen. Om skärmen full av mappar och appar dra mappen över kanten till annan skärm och töm.

4 Webläsare dvs appar som ansluter till websidor på internet typ Safari Chrome etc är lite krångligare i plattan än i en dator då de inte rensas vid omstart av plattan. I datorn öppnar de websidor man bestämt vid nystart som flikar. I plattan startar webläsaren som den såg ut senast den användes oberoende om plattan nyss startat

Alla websidor ligger kvar ,varje flik är en websida, och om man inte rensar bort flikarna regelbundet blir webläsaren trög att starta. Man får dessutom svårt att hitta om man ska hoppa mellan websidor tex man läser en sida med länkar där varje länktryck ger en ny websida (flik) sen ska man hoppa tillbaka. Kan bli ett virrvarr av flikar med websidor.

Historiken med websidor man besökt är bra om man inte aktivt använder bokmärken. Man hittar enkelt länkar att peta på till ställen man ofta besöker Historiken hittar man om man letar  bland ikonerna och ser vad som döljer sig bakom- I iPad hittar man historiken bland ”favoriter” Om man använder i Chromeappen via ikon med ”tre små prickar” uppe till höger. De flesta appar man googlar med har en historik bakom nån ikon i kanten.

Grundregel Ta regelbundet borta alla flikar som tillkommer och inte används i webläsaren ( appen du googlar med) ofta pekar man på ett x för att ta bort flikarna. I appen Safari i iPad finns  en översikt – en skärmsida man når via en ikon -där man överblickar alla websidor  som ligger uppe. Där kan man enklare ”kryssa bort” fyrkantiga ikoner med websidor som inte används ( syns som flikar i webläsaren).

Vissa Ipad användare rensar nästan aldrig skärmsidan där man ser alla websidor för att enkelt kunna hitta tillbaka. Ingen bra metod då den snabbt blir oöverskådlig. Bättre att bokmärka sidor och lägga i favoriter. Skärmsidan med alla websidor som öppnats bäst att använda när man googlar och hoppar mellan olika sidor. Sen rensas efter användning.

HUR GICK DET?

Kunde inget eller bara något av detta.

Du har stor nytta att lära grunderna ordentligt i grundcirkeln .

Här kan du ladda ned kursmaterialet  leta efter DOC ON LINE som är en tvåsidig pdf med länkar och komma åt grundkursen som är enklast att ta del av i dator med plattan tillhands att öva på.

Läs allt i ordningsföljd om du läser kursmaterialet själv åtminstone de två första lektionerna Öva ordenligt på övningarna.

Öva på alla appar i cirkelmaterialet även om du därefter inte ska ha dem kvar efteråt DÅ DU TVINGAS LETA RUNT I ALLA APPAR EFTER IKONER ATT TRYCKA PÅ  SOM ÄR DET BÄSTA SÄTTET ATT LÄRA PLATTAN.

Kunde det mesta. Bravo tillämpar du det också? Det underlättar plattanvändningen rejält speciellt om man använder plattan till mycket och är nyfiken på nya appar. Du kan välja och hoppa och läsa det du behöver i cirkelmaterialet