505 SE BILDER OCH VIDEO FRÅN PLATTAN TVskärm

©Bengt Agert uppdaterad 170423

Det är är relativt enkelt att se bilder och video på TVskärm trådlöst från plattan om man har ett WiFinätverk hemma.

Överföringen kallas för casting och vissa appar som passar  har ofta cast med i namnet.

Det man gör är att förvandla en TV till en  smart TV

Två metoder finns Chromecast och AppleTV-

Chromecast har mer möjligheter för Android och APPLETV har mer möjligheter för iPad. AppleTV fungerar med egna appar utan platta medan Chromecast är beroende av en platta  eller smartphone för att fungera.

Chromecast ger en vassare smartTV än en ny SmartTV då man utnyttjar plattans kapacitet med bättre processor (allt går snabbare när man klickar på nåt)  än vad en smartTV har. AppleTV är sisådär med Apples begränsningar och en ny pryl då det är en friståemde enhet med egen fjärrkontroll som laddar appar själv men enkel att använda.

Chromecast är en liten manick som kostar 400 kr  ( tex Kjell o Co) och ansluts till ett hdmi uttag som måste finnas på TVn. Den samverkar med plattan och man har apparna i plattan och överför innehållet till TV skärmen

Android enheter kan överföra skärmen till TVn eller spela upp på TVn via appar (casta) iPad kan i detta än utan är helt beroende av appar som kan casta.

ccny

TVuttaget                                                        Sladdända hdmi-kabel

hdmi1  hdmi2

Strömförsörjning kan ske antingen i väggkontakt eller kan kabeln tas bort och anslutas till ett USB-uttag om sådant finns på Tvn.

usb

Man installerar en app för Chromecast i plattan och via den appen kan man sen ställa in Chromecast det kommer upp instruktioner hur man gör. Se nedan under platt-typ du har.

Sätt  på TVn med Chromecast inkopplad   och välj rättingång med fjärrkontrollen till TVn  för signalen till Tvn.  Alla externa apparater som kopplas till TV har en ingång tex kanalbox , videospelare, ansluten kamera, dator

ghome

Installera och starta Google appen som behövs och ställer sen in Chromecast den vägen  Finns dessutom mängder  av andra appar  Filmkanaler Tvkanaler Radio och musikkanaler spel och annat. Det förklaras i steg hur man ska göra när man ställer in Cromecast.

Bla  ska man leta upp Chromecast i WiFi-nätverket – Chromecast har en beteckning i WiFi som man hittar och sen kan man namna om det till ett eget namn för att snabbare hitta.

I appen kan man leta efter andra appar som kan casta dvs  överföra det som visas på plattan till TVskärmen.  Om det går att casta finns en symbol i appen cast3 som man trycker på och ser då namnet på Chromecast sen får man klicka på nätverket då överförs skärmbilden till TVn.

Googleappen i androidplatta  kan överföra aktuell skärmbild på plattan och allt som visas där till TVn Om det inte finns nån appar som kan castas kan man istället casta hela skärmen   där allt som syns i plattan kan visas på TVn .Suveränt om man har bilder  och video lagrat i molnet.

Är man bara intresserad av  Film och TVappar har det dock lite betydelse

CHROMECAST bäst för android och begränsad funktion iPad

iPad

Man måste ha appar för att kunna överföra till TVskärmen

Dels Googleappen Googlehome

ghome

Finns många appar som fungerar med  Chromecast och hämtar externt innehåll från webben mest TV och video som kan överföras till TVapparaten. Kan hämtas via Googlehomeappen

Googleappen i ipad kan inte än överföra aktuell skärmbild på plattan och allt som visas där men det går utmärkt i en androidplatta.

Finns tyvärr lite användbara appar för eget material  på plattan eller i molnet Det finns dock hyfsade bra bild och videoapp där man kan visa på TV  alla bilder eller video som man har på plattan. På Ipad går det bar då allt som kan visas på plattans skärm också kan överföars till TV tex bilder från molnet.

Finns mängder av andra appar som fungerar från internet Filmkanaler TVkanaler Radio och musikanaler spel och annat som fungerar med Chromecast

Android

Chromecast suverän med Android då man kan spegla skärmen och i stort sätt allt kan överföras till TVskärmen.  Det enda jag hitta som inte går är Comhemplay som inte tillåter spegling. Teliaplay+ tillåter däremot liksom filmappar där man betalar.

Appen Google installeras och inställningarna göres som med iPad. Man kan antingen välja att visa via appar eller visa plattans skärm (spegla skärmen på TVn ) och navigera på plattan till det man vill visa. Allt på skärmen visas på TVn. Man kommer på så sätt åt bilder som lagras i molnet eller  i plattan för att visa på TVn vilket inte är möjligt på iPAd än- kanske kommer?

Finns dock dessutom mängder  av  appar som fungerar från internet Filmkanaler Tvkanaler Radio och musikanaler spel och annat.

APPLETV

 

 

Screenshot 2016-08-29 at 12.37.26

AppleTV styrs direkt med fjärrkontroll

En  manick  med ett annat funktionsätt som kostar 1400 kr  och överför HDTV och har inbyggda appar som kan laddas ned till AppleTv och användas.

Man kan överföra bilder och video som finns i iPAD eller det som visas på skärmen tex från molnet via Airplay  till AppleTV och vidare till till TVn-

Finns  mängder  av appar att ladda ned till AppleTV Filmkanaler TVkanaler Radio och musikanaler spel och annat.

TELIA plus finns som app men inte ComHemplay

Android kan enligt uppgift med appar överföra skärminnehåll till APPLETV- har ej själv prövat

AppleTV passar bäst för iPad